Prima grădiniță de stat construită în Bistrița de la zero în ultimii 30 de ani: Grădinița nr.2 de pe Bălcescu! Copiii vor reveni din „vacanță” într-o casă nouă

Prima grădiniță de stat construită în Bistrița de la zero în ultimii 30 de ani: Grădinița nr.2 de pe Bălcescu! Copiii vor reveni din „vacanță” într-o casă nouă

După 30 de ani de democrație și cinci primari care s-au perindat prin Primăria Bistrița, în sfârșit putem vorbi de o primă instituție de învățământ preșcolar construită de la zero în orașul nostru.

Grădinița cu program normal nr.2 a funcționat în diferite locații, mai mult sau mai puțin proprice. Ultima locație a acestei instituții a fost în incinta unei clădiri din apropierea Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, locație care a fost împărțită și cu alte grădinițe.

Pe vechea locație a grădiniței, cea inițială, de pe strada Nicolae Bălcescu, municipalitatea a reușit să prindă frâiele și să se apuce de construirea unui corp de clădire nou, adaptat nevoilor actuale. În anul 2009 locația veche a fost evacuată și au început „demersuri” pentru reabilitare.

Astfel, în anul 2015 se realizează un proiect care vizează ridicarea unui corp nou de clădire, însă lucrările încep abia în primăvara lui 2018. Termenul de finalizare al construcției era de 6 februarie 2020, însă viceprimarul Cristian Niculae, cel care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect, spera la o dare în folosință mai repede, undeva la sfârșitul lui 2019. Nu a fost să fie așa și nici termenul inițial nu a fost respectat.

Grădinița de pe strada Nicolae Bălcescu va avea regim de înălţime D+P+2E și va avea în componență 10 săli și spații auxiliare distribuite astfel:

– la demisol: sală multifuncţională, grupuri sanitare, vestiar, bibliotecă, depozitare si întreţinere, administrative+contabilitate, vestiar personal, circulaţii si scara de acces pe nivel;

– la parter: două săli de grădiniţă, circulaţii, grupuri sanitare, administrativ, scara de acces pe nivele, oficiu, medic, logopedie, accese principale si secundare;

– la etaj I: patru săli de grădiniţă, circulaţii, grupuri sanitare, scara de acces pe nivele;

– la etaj II: patru săli de grădiniţă, circulaţii, grupuri sanitare, scara de acces pe nivele.

Conform anunțului de lucrări, valoarea totală a proiectului Lucrări de execuţie aferente obiectivului de investiţii ”Construire imobil nou pentru Grădiniţa nr.2, str. N.Bălcescu, nr.38A, municipiul Bistriţa” a fost de 5.242.404,32 lei, din care 4.309.551,53 lei au fost bani europeni, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În acest moment se fac ultimele retușuri, iar săptămâna viitoare se dorește realizarea unei recepții intermediare, căci recepția finală se va face doar peste trei ani, conform normelor europene. „Am urmărit lucrările de la prima lopată băgată în pământ pe acel șantier. Am pus presiuni pe constructor în două direcții: să se facă un lucru de calitate și să nu se întârzie finalizarea lurărilor. Nu ascundem faptul că aceeași firmă s-a ocupat de reabilitarea complexului muzeal județean, iar acolo se vede calitatea lucrărilor. Noi nu am avut emoții în acest sens”, ne-a declarat Cristian Niculae.

Conform deciziei de suspendare a cursurilor la nivel național în toate unitățile de învățământ preuniversitar, copiii care fac parte din structura Grădiniței nr. 2 din Bistrița au fost lăsați acasă, însă părinții au fost informați asupra faptului că există posibilitatea de a se reveni, atunci când se va ridica măsura de suspendare a cursurilor, în locația nouă de pe strada N. Bălcescu.

Cristian Niculae suflă și-n iaurt și nu dă această informație 100% sigură: „Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, se fac toate eforturile pentru a deschide grădinița în cel mai scurt timp. 99,9% din lucrări sunt făcute și vom face tot ce stă în putința noastră să putem întâmpina copiii în casă nouă”, a conchis Niculae.

Chiar dacă ideea și proiectul existau în sertarele Primăriei municipiului Bistrița, acesta este primul proiect serios luat de la un capăt la celălalt de viceprimarul Cristian Niculae.

Rian Farcasiu

Sursa: https://www.stiridebistrita.ro/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *