Revitalizarea Centrului istoric şi transformarea acestuia într-o zonă plină de vitalitate

Viața  în oraşul Bistrița s-a concentrat  în jurul cetății sau a fortificației centrale. Este un oraș liniștit, cu un aer medieval și plin de obiective şi atracţii turistice de la muzee la monumente istorice, clădiri vechi sau piețe care fac din Bistrița unul dintre cele mai frumoase așezări din Transilvania.

Viceprimar al municipiului Bistriţa  fiind, sunt preocupat de dezvoltarea oraşului cu un accent sporit pe revitalizarea Centrului istoric şi transformarea acestuia într-o zonă plină de vitalitate în care cetăţenii să regăsească atât atmosfera de burg medieval de odinioară cât şi un oraş modern, cochet, primitor şi atrăgător pentru turişti şi cetăţenii oraşului.

Centrul istoric al Bistriței atrage în fiecare an un numar mare de turiști și reprezintă mândria și oglinda orașului nostru.

Așa cum am promis, in Centrul istoric al Bistriței, pe pietonalu Liviu Rebreanu, se vor organiza tot mai multe evenimente socio-culturale, tot  cu scopul de a-l revitaliza și transforma intr-un punct de atracție așa cum e în orașele mari din Europa.  Este un eveniment care a adus mulți oameni în centrul orașului, terasele au fost pline ochi în fiecare seară, comercianții locali au fost mulțumiți iar tinerii din orașul nostru s-au bucurat din plin de aceste seri.

NUNTA ZAMFIREI  este un alt eveniment de amploare și este un alt mijloc de promovare a patrimoniului medieval și a centrului istoric al orașului nostru este ca toate evenimentele cultural-artistice estivale pe care le vom organiza de acum încolo să fie realizate în inima Bistriței, Pietonalul Liviu Rebreanu.

Evenimentele aduc oameni, creează vad comercial, afacerile prosperă iar proprietarii și chiriașii spațiilor comerciale sunt încurajați să investească în reabilitarea și conservarea clădirilor din centrul istoric.

Am propus Consiliului Local un „Program multianual de restaurare și punere în valoare a patrimoniului arhitectural din centrul istoric”, proiect menit să redea memoria unui burg minunat.

Pentru o reabilitare unitară a centrului istoric este necesară acordarea de facilitați atât persoanelor fizice cât si celor juridice, atât pentru locuințele care sunt monumente istorice cât și pentru cele care nu sunt declarate monumente istorice dar se află în centrul istoric.

ASTFEL:

  • Toți proprietarii care îşi renovează faţadele clădirilor și acoperişul, inclusiv persoane juridice, primesc scutirea de impozit despre care am vorbit.
  • Pentru proprietarii care nu dispun de suma necesară reabilitării, Primăria Bistrița să finanțeze o parte din valoarea lucrărilor, proiectul tehnic şi dirigenţia de şantier.
  • Primăria să lucreze pe mai multe paliere, începând cu informarea, coordonarea proprietarilor şi întocmirea proiectelor tehnice pentru clădirile ce urmează să fie reabilitate.
  • Modificarea orarul de acces al mașinilor ce aprovizionează cu marfă agenții economici de pe pietonal precum si al mașinilor de salubrizare -Accesul va fi permis în fiecare dimineață pâna la ora 10.

Totul pentru a avea un centru istoric unde clădirile să atragă atenția prin frumusețea lor, nu printr-un aspect degradat de trecerea timpului și neîntreținerea lor, dar și din respect pentru trecut.

Am convingerea că doar împreună și prin măsuri concrete vom reuși să facem din Bistrița, cel mai frumos oraș din țară.

Facebook Comments